| Autor |
Et in Arcadia ego |
Pella Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 05-03-2010 10:14:28 |
|
|
|
Wiele razy zastanawiałam się nas symboliką obrazu Poussina, i nad tym, dlaczego jest on tak ważny i pojawia się w wielu wątkach związanych z tajemnicą Rennes le Chateau. Przeczytałam trochę opini na temat pasterzy, ułożenia ich lasek, tego co mogą symbolizować, tytułowego napisu...i dalej nie wiem.Macie jakieś swoje przemyślenia na ten temat? |
|
| Autor |
RE: Et in Arcadia ego |
Graal Użytkownik
|
| Dodane dnia 05-03-2010 22:52:22 |
|
|
|
Po połączeniu charakterystycznych punktów otrzymujemy magiczny znak ochronny -podwójny pentagram.Grobowiec miał coś cennego skrywać o czym świadczy również napis ET IN ARCADIA EGO co znaczy JA KTÓRY RÓWNIEŻ JESTEM Z ARKADII.Jednak po przestawieniu liter otrzymujemy inne znaczenie sentencji TEGO ARCANA DEI co znaczy SKRYWAM BOSKA TAJEMNICE |
|
| Autor |
Pella Użytkownik
|
| Dodane dnia 06-03-2010 08:09:35 |
|
|
Ale podobno grobowiec już nie istnieje, przynajmniej jego nadziemna część, zlikwidował go zirytowany ciągłymi odwiedzinami właściciel terenu.
Ten napis pojawia się na grobie Marie d'Hautpoul na cmentarzu w RLC, oraz na stronie tytułowej jednej z książek.
Można go też przetłumaczyć "I w Arkadii ja", jeśli nie uwzględnimy przestawienia liter, o którym wspomniałeś.Może nie chodzi o to, ze to śmierć ma być obecna w Arkadii, tylko ktoś inny. |
|
| Autor |
Arcadia Administrator
|
| Dodane dnia 19-03-2010 21:06:38 |
|
|
|
Pella napisał/a:
Można go też przetłumaczyć "I w Arkadii ja", jeśli nie uwzględnimy przestawienia liter, o którym wspomniałeś.Może nie chodzi o to, ze to śmierć ma być obecna w Arkadii, tylko ktoś inny.
To jest dosłowne tłumaczenie. Nie chcę być nudna, już o tym pisałam, ale intryguje mnie, dlaczego pasterz na obrazie Poussina wskazuje palcem literę R ?
"Les templiers sont parmi nous" |
|
| Autor |
Pella Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-03-2010 11:49:10 |
|
|
w którejś z ksiażek znalazłam taką możliwość, ze R jest niepotrzebne i jak je odejmiemy to będzie Akadia, czyli kraina nad Eufratem.
ale ta fraza wystepuje u kilku malarzy, Nicolas Poussin (1594-1665), wł. - Giovanni Francesco Guercino (1591-1666), ang. - Joshua Reynolds (1723-92) i in. , i nie wiem czy reszsta też nadawała jej jakies tajemnicze znaczenie, czy tylko Poussin, ktorego obraz jakby nie było zakupił Berenger Saunier |
|