Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
Baldwin IV

Punktacja:
Ogólne: 637
Bonusy: 0
Kary: 0

2) Dori (583 pkt.)
3) Julek (368 pkt.)
4) SoliDeo (363 pkt.)
5) Maciej (346 pkt.)
6) Seneszel (328 pkt.)

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 993
Najnowszy Użytkownik: kris templar
Reklama
Zobacz Temat
Templariusze - Zakon Rycerzy Świątyni | Ciekawostki | Pozostałe ciekawostki
Autor Et in Arcadia ego
Pella
Użytkownik

Ostrzeżeń:1
Dodane dnia 05-03-2010 10:14:28
Wiele razy zastanawiałam się nas symboliką obrazu Poussina, i nad tym, dlaczego jest on tak ważny i pojawia się w wielu wątkach związanych z tajemnicą Rennes le Chateau. Przeczytałam trochę opini na temat pasterzy, ułożenia ich lasek, tego co mogą symbolizować, tytułowego napisu...i dalej nie wiem.Macie jakieś swoje przemyślenia na ten temat?
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Et in Arcadia ego
Graal
Użytkownik

Dodane dnia 05-03-2010 22:52:22
Po połączeniu charakterystycznych punktów otrzymujemy magiczny znak ochronny -podwójny pentagram.Grobowiec miał coś cennego skrywać o czym świadczy również napis ET IN ARCADIA EGO co znaczy JA KTÓRY RÓWNIEŻ JESTEM Z ARKADII.Jednak po przestawieniu liter otrzymujemy inne znaczenie sentencji TEGO ARCANA DEI co znaczy SKRYWAM BOSKA TAJEMNICE
Pella
Użytkownik

Dodane dnia 06-03-2010 08:09:35
Ale podobno grobowiec już nie istnieje, przynajmniej jego nadziemna część, zlikwidował go zirytowany ciągłymi odwiedzinami właściciel terenu.
Ten napis pojawia się na grobie Marie d'Hautpoul na cmentarzu w RLC, oraz na stronie tytułowej jednej z książek.
Można go też przetłumaczyć "I w Arkadii ja", jeśli nie uwzględnimy przestawienia liter, o którym wspomniałeś.Może nie chodzi o to, ze to śmierć ma być obecna w Arkadii, tylko ktoś inny.
Arcadia
Administrator

Dodane dnia 19-03-2010 21:06:38
Pella napisał/a:
Można go też przetłumaczyć "I w Arkadii ja", jeśli nie uwzględnimy przestawienia liter, o którym wspomniałeś.Może nie chodzi o to, ze to śmierć ma być obecna w Arkadii, tylko ktoś inny.

To jest dosłowne tłumaczenie. Nie chcę być nudna, już o tym pisałam, ale intryguje mnie, dlaczego pasterz na obrazie Poussina wskazuje palcem literę R ?

"Les templiers sont parmi nous"
Pella
Użytkownik

Dodane dnia 21-03-2010 11:49:10
w którejś z ksiażek znalazłam taką możliwość, ze R jest niepotrzebne i jak je odejmiemy to będzie Akadia, czyli kraina nad Eufratem.

ale ta fraza wystepuje u kilku malarzy, Nicolas Poussin (1594-1665), wł. - Giovanni Francesco Guercino (1591-1666), ang. - Joshua Reynolds (1723-92) i in. , i nie wiem czy reszsta też nadawała jej jakies tajemnicze znaczenie, czy tylko Poussin, ktorego obraz jakby nie było zakupił Berenger Saunier
Skocz do Forum:

Reklama

Copyright© Zakon Rycerzy Świątyni (1997-2006) 2006-2010

2,844,554 Unikalnych wizyt