| Autor |
Książki |
Seneszel Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-08-2007 19:21:10 |
|
|
Tu wpisujcie nazwy książek i oczym są ( chodzi mi o te z templariuszami )
Forma:
nazwa
Trochę słów o fabule
autor(opcjonalnie też wydawnictwo)
Non nobis, Domine, Non nobis sed nomini tua da gloriam |
|
| Autor |
RE: Książki |
Bahomet Administrator
|
| Dodane dnia 21-08-2007 15:59:55 |
|
|
Polecam odwiedzic pierwsza strone serwisu, w dziale ''kategorie newsow'' jest sporo opisanych pozycji o interesujacej nas tematyce.
Pozdrawiam Bahomet
Audaces fortuna iuvat timidosque repellit |
|
| Autor |
Seneszel Użytkownik
|
| Dodane dnia 29-08-2007 10:20:09 |
|
|
MArrion Melvile : DZIEJE TEMPLARIUSZY
MALCOLM BARBER : TEMPLARIUSZE
GEORGES BORDONOVE: Życie codzienne Zakonu Templariuszy
LEo Moulin: Życie codzienne zakonów Średniowiecznych
Regine Pernoud : TEmplariusze
|
| Autor |
Dori Użytkownik
|
| Dodane dnia 03-09-2007 16:55:36 |
|
|
Lynn Picket "Tajemna historia Lucyfera" Wydawnictwo Amber brak roku wydania, ale na oko 2007.
Fabuła:
Mniej więcej taka - istnieje 2 Bogów - Nowego i Starego Testamentu (zły Bóg i oczywiście dobry - i ich powiązania z kulturą Egiptu). Jezus był prorokiem oczywiście tego drugiego - Pana dorba, radości i oczywiście wiedzy. Kwestię tego, że Bóg miał zonę - pomijam (niezbyt zrozumiany przeze mnie wątek). Info o Marii Magdalenie, jej wiedzy o magicznych rytuałach oraz roli jaką odegrała w życiu Jezusa. Info o poszukiwaniach Graala i Templariuszach, którzy byli wyznawcami kultu Św. Jana Chrzciciela. Ach, i najważniejszy wątek o tym, że trwa walka pomiędzy tym co uosabia Lucyfer (wiedza i rola kobiet w świecie), a tym co jest po drugiej stronie (tu nie ma konkretnego wskazania).
Można sobie podarować!
No Templariuszem to ja raczej nie jestem, ale mogę zawsze grać rolę konia  |
|
| Autor |
Bahomet Administrator
|
| Dodane dnia 03-09-2007 18:24:46 |
|
|
Znalazłem nową pozycje o krucjatach,ale pozwólcie , że dopiero jutro podam więcej informacji    
|
| Autor |
Seneszel Użytkownik
|
| Dodane dnia 04-09-2007 15:36:45 |
|
|
ja dośc dużo ciekawych rzeczy znalazłem
|
| Autor |
Bahomet Administrator
|
| Dodane dnia 04-09-2007 15:48:59 |
|
|
Dziś umieściłem dwie w dziale ''kategorie newsów''
|
| Autor |
Brat Przemek Użytkownik
|
| Dodane dnia 07-11-2008 23:03:40 |
|
|
"Bractwo" Robyn Young
"Bractwo" to powieść historyczna osadzona w realiach XIII w. W drugiej połowie XIII wieku potężny zakon templariuszy, obdarzony wieloma dobrami i przywilejami, jest w centrum wszystkich ważnych wydarzeń ówczesnego świata. Młody wychowanek rycerzy Świątyni, William Campbell, przypadkowo odkrywa w łonie zakonu tajną organizację Anima Templi zwaną Bractwem. W przededniu kolejnej wyprawy krzyżowej wyrusza z Londynu z sekretną misją: ma odnaleźć skradzioną Księgę Graala, która stanowi klucz do poznania tajemnych planów Bractwa. Tymczasem na Wschodzie coraz jaśniej świeci gwiazda Bajbarsa, niegdyś niewolnika, dziś potężnego wodza egipskich mameluków. Jego celem jest wypędzenie z muzułmańskiej ziemi Franków i odzyskanie nad nią pełni władzy. Drogi Williama i Bajbarsa przetną się w chwili, gdy pośród intryg i spisków po raz kolejny dojdzie do zderzenia dwóch cywilizacji... Bardzo ciekawa książka polecam wszystkim |
|
| Autor |
Arcadia Administrator
|
| Dodane dnia 11-11-2008 18:07:03 |
|
|
Lynn Picknett, Clive Prince " Templariusze- tajemni strażnicy tożsamości Chrystusa"
Bardzo rzetelnie napisana, poparta własnymi badaniami autorów nad historią zakonu, tajemnicami Rennes-leChateau i przetrwałą do dziś w Iraku sektą mandejczyków . Same fakty i pytania, żadnych manipulacji, żadnych założeń z góry. Trochę ciężko się czyta. Ale dla zainteresowanych tematem - polecam.
Michael Baigent " Archiwum Jezusa"
Całkiem świeża książka jednego ze współautorów " Świętego Graala, świętej krwi". Mniej o templariuszach, ale dużo o strzeżonej jakoby przez nich tajemnicy prawdziwej tożsamości Jezusa. Bardzo ciekawe nowe światło na tę sprawę -prawdopodobne powiązania Jezusa z mistyką i praktykami kapłanów egipskich. Czyta się jednym tchem.
"Les templiers sont parmi nous" |
|
| Autor |
shuboshi Administrator
|
| Dodane dnia 16-11-2008 12:01:28 |
|
|
Dobrze napisana książka, nie tak trudna.W rewanżu proponuję przeczytanie b.dobrze udokumentowanej i całkiem dobrze "czytelnej" książki autorstwa
Piers Paul Read "templariusze (Dramatyczna historia najpotężniejszego spośród Zakonów Rycerzy Krzyżowych" . Wyd. Zysk i Sp-ka Poznań 2003r.
Następna, b.przystępnie napisana książka autorstwa Barbary Frele p.t.
"Templariusze" wyd. Świat Książki 2008.
Życzę przyjemnej lektury!  
Kto pozna Słowo, pozna wszystkie tajemnice tego świata... |
|
| Autor |
Cuchulainn Użytkownik
|
| Dodane dnia 30-11-2008 22:37:50 |
|
|
Julia NAVARRO " Bractwo świętego całunu".Tylko powieść (dość wciągająca notabene),ale jeden wątek ciekawy.Chodzi o jego datowanie .Więcej nie zdradzę.Przyjemnej lektury.
Si tibi copia,si sapientia,formaque detur
Inquinat omnia sola superbia,si dominetur. |
|
| Autor |
SoliDeo Użytkownik
|
| Dodane dnia 31-12-2009 17:20:23 |
|
|
"Rycerze Wielkiej Gry" Jerzy Piechowski. Trochę historii, trochę beletrystyki. Rzecz o Templariuszach i ich "wielkiej grze" w średniowiecznej polityczno -militarnej przepychance. Sporo akcji na terenach rozbitej Polski, sa i Mongołowie i polscy krzyżowcy... Jak dla mnie nieco zawiła. Ale bardzo ciekawa.
Zapomniałam - jeszcze wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Kraków 1981
Edytowane przez SoliDeo dnia 31-12-2009 18:02:46 |
|
| Autor |
Hugues de Payens Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-01-2010 21:21:00 |
|
|
Helen Nicholson - "Rycerze Templariusze".
Dom Wydawniczy "Bellona"; Warszawa 2005
wg mnie, bardzo przystępnie napisana, dla miłośników tematu (początkujących), bardzo fajnie wprowadza w tematykę templariuszy, obalając kilka fałszywych mitów już na dzień dobry.

"Non nobis Domine, non nobis sed nomini tuo da gloriam"
Edytowane przez Hugues de Payens dnia 08-02-2010 22:02:15 |
|
| Autor |
SoliDeo Użytkownik
|
| Dodane dnia 26-01-2010 12:09:35 |
|
|
Zakupiłam niedawno : "Templariusze i inne tajemne stowarzyszenia. Prawda o templariuszach, wolnomularzach i innych tajemnych organizacjach." David`a Barretta.
Na 176 stron składają się:
-Wprowadzenie
-Starożytne tajemnice
-Templariusze /16 stron z ilustracjami/
-Asasyni
-Alchemicy i Hermetyści
-Różokrzyżowcy
-Wolnomularstwo
-Iluminaci
-Hermetyczny Zakon Złotego Brzasku
-Aleister Crowley i Ordo Templi Orientis
-Opus Dei i Zakon Syjonu
-Kluby Hellfire
-Sekretne Organizacje Wschodu
-Słowniczek
-Bibligrafia
-Indeks
-Podziękowania
Jak dla mnie poniżej oczekiwań. Skrótowy przekrój przez zagadnienia. Żadnego powiewu świeżości myśli. Chociaż wg autora Bernard z Clairvaux daje upust swojej nienawiści do kobiet w regule Zakonu.
Bezsprzecznie decyzją Bernarda z Clairvaux włączono te wersety do zakonnej reguły. Jakiekolwiek duchowe wartości mogły one nieść, musiał on po prostu nienawidzić kobiet
Ja nie uciekam, ja umieram.
Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 26-01-2010 12:22:36 |
|
| Autor |
LukeSolaris Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-01-2010 16:28:54 |
|
|
Właśnie dzisiaj zamówiłem "Zaginiony Symbol" Dona Browna.
Oczywiście głównym bohaterem będzie znowu Robert Langdon, który pojedzie do Waszyngtonu penetrować jego podziemia. Będzie rozwiązywać zagadki pozostawione przez masonów.
Koleżanka SoliDeo pokazała w temacie "Symbolika templariuszy" pewien szyfr graficzny, który znajduje się w najnowszej powieści Dona Browna. Szyfr ten także nazywany jest Szyfrem masońskim.
Chciałbym zmienić świat,
nie tracąc przy tym swojej pasji.
Jeżeli wyciągnę ramiona w kierunku jasnej przyszłości,
Ja również będę mógł zabłysnąć.
InuYasha Opening I
Człowiek jest siłą (balansem) przeciw któremu demony nie mają obrony.
Hellgate: London
Edytowane przez LukeSolaris dnia 27-01-2010 16:29:22 |
|
| Autor |
SoliDeo Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-01-2010 17:02:47 |
|
|
A ja wieczorem zamówiłam: "Wewelsburg. Zamek Świętego Graala SS" Igora Witkowskiego. Mam nadzieję dokształcić się z zakresu fascynacji członków Thule zakonem templariuszy. Jeżeli coś znajdę w tym zakresie, to dorzucę do tego postu.
ps.
pewien szyfr graficzny, który znajduje się w najnowszej powieści Dona Browna. Szyfr ten także nazywany jest Szyfrem masońskim.
Zaciekawiasz mnie doprawdy. Droga ta książka? 
Wilhelm z Beaujeu |
|
| Autor |
LukeSolaris Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-01-2010 17:15:00 |
|
|
To zależy ja kupiłem ją na allegro za 32,50 zł + koszty przesyłki razem 42,50 zł.
Chciałbym zmienić świat,
nie tracąc przy tym swojej pasji.
Jeżeli wyciągnę ramiona w kierunku jasnej przyszłości,
Ja również będę mógł zabłysnąć.
InuYasha Opening I
Człowiek jest siłą (balansem) przeciw któremu demony nie mają obrony.
Hellgate: London |
|
| Autor |
SoliDeo Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-01-2010 18:21:04 |
|
|
Czyli ta książka musi poczekać, aż nadejdzie luty... i pieniążki /kochane/
Kilka godzin temu przyszła do mnie przedostatnia chyba w tym miesiącu książka: "Wojny średniowiecznego świata. Techniki walki".
W rozdziale trzecim /pt. Średniowiecze w rozkwicie: dominacja ciężkozbrojnej jazdy/ można poczytać i o krzyżowcach , i o templariuszach jako wojakach w opisie ekspertów : Brian Todd Carey - profesor historii wojen w American Public University System, plany bitew Joshua B. Allfree- absolwent wydziału historii wojen w America Military University, były podoficer służby liniowej amerykańskich sił lądowych, mapy John Cairns - wybitny kartograf, twórca programów komputerowych do przetwarzania i prezentacji map w internecie.
Niemniej, autorzy nie wnoszą nic nadto, co już wiemy, ale jest to z pewnością inne ujęcie tych samych wydarzeń. Bez wdawania się w rozgrywki personalne wśród dowódców armii chrześcijańskich, ukazują w swej pracy, co było właściwe, co błędne z militarnego punktu widzenia, do tego załączone są liczne plany bitew. /Sekwencyjne ujęcia - graficzna wizualizacja najważniejszych momentów walki, dają niezwykły obraz i przybliżają realia zmagań bardzo precyzyjnie./
Piękna rzecz - polecam, a przynajmniej ten rozdział
Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 27-01-2010 18:26:24 |
|
| Autor |
SzaRo Użytkownik
|
| Dodane dnia 17-02-2010 20:11:51 |
|
|
POLECAM TRYLOGIĘ KANADYJSKIEGO PISARZA JACKA WHYTA
I TOM: RYCERZE CZERNI I BIELI;
II TOM: HONOR RYCERZA;
III TOM: CHAOS W ZAKONIE.
KSIĄŻKI SĄ BARDZO WIARYGODNIE NAPISANE I DOBRZE OSADZONE W HISTORII. DOBRE MERYTORYCZNE PRZYGOTOWANIE AUTORA |
|
| Autor |
Graal Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 05-03-2010 11:52:46 |
|
|
Ja Wam polecam książkę Thibaux "Tajemnica księdza Sauniera"
Edytowane przez Graal dnia 18-05-2010 23:49:45 |
|