| Autor |
Langwedocja- wyprawa- co polecacie? |
matejank Użytkownik
|
| Dodane dnia 08-02-2010 12:53:36 |
|
|
Witam,
noszę się z zamiarem wyjazdu do Langwedocji- żelazne punkty programu zwiedzania to Rennes-le-Château, Carcassonne, Montségur oraz Andora...
Czy macie jeszcze jakieś pomysły, co warto zobaczyć- po terenie będę poruszał się samochodem, więc duża mobilność... |
|
| Autor |
RE: Langwedocja- wyprawa- co polecacie? |
Arcadia Administrator
|
| Dodane dnia 10-02-2010 08:16:13 |
|
|
Jadąc do Montsegur zobacz Foix ( po drodze ). Hrabiowie Foix udzielali pomocy katarom uciekjącym przed wojskami krucjaty przeciwko albigensom. Jedna z panien de Foix, Esclarmonde, jest kimś w rodzaju świętej katarskiej. Była w Monsegur w czasie oblężenia w 1244 i zginęła wraz z dwustu doskonałymi na Polu Spalonych po kapitulacji twierdzy. Legenda głosi, że nie zginęła, ale w chwili, gdy ogarniały ją płomienie, zamieniła się w gołębicę i wzbiła w niebo. Bajka, ale piękna.
W Foix jest zamek i kościół tajemniczego st Volusien - warto zobaczyć.
Jeśli zdecydujesz się jechać z Andory na stronę katalońską, zajrzyj do miasta Berga ( jest na trasie do Barcelony, zaraz po opuszczeniu Pirenejów ). Tam też są ślady katarskie - uciekinierzy katarscy otrzymywali tam nowe paszporty i nową tożsamość, czyli glejt na życie.
Droga z Langwedocji do Andory jest pełna mocnych wrażeń - jedzie się po serpentynach między przepaściami, ale widoki w Pirenejach są fenomenalne.
W kościołach w Langwedocji warto zwrócić uwagę na symbole - krzyże konsekracyjne na filarach naw głównych są czerwone i zbliżone kształtem do krzyża katarskigo. 
"Les templiers sont parmi nous"
Edytowane przez Arcadia dnia 15-02-2010 13:23:12 |
|
| Autor |
matejank Użytkownik
|
| Dodane dnia 25-06-2010 08:55:28 |
|
|
Byłem i zobaczyłem...
http://picasaweb.google.pl/matejank/RennesLeChateau?feat=directlink |
|
| Autor |
SoliDeo Użytkownik
|
| Dodane dnia 25-06-2010 17:43:23 |
|
|
Obrazy bardzo piękne. Może napisałbyś nieco o samej wyprawie... Ile trwała, jakie koszty itp. ?
Ja nie uciekam, ja umieram.
Wilhelm z Beaujeu |
|
| Autor |
matejank Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-06-2010 21:24:22 |
|
|
Co do wyprawy-
czas- od 6 do 13 czerwca.
Przelot - nie trafiliśmy z cenami biletów (Poznań - Girona) Ryanair- wyszło po 750 PLN w obie strony (z priorytetem wejścia), ale da się już za 220 polecieć w obie strony.
Transport- na 8 dni samochód z Herz'a, (BMW 320d) ze zniżką z Ryanair i pełnym ubezpieczeniem oraz pełnym bakiem- 350 Euro
Noclegi- 5 noclegów w B&B w Quillan (http://www.casalys.com/anglais/index.htm) 175 Euro ze śniadaniem (wzięliśmy studio- po pokoju dla każdego). Jeden nocleg 20 - km od centrum Barcelony w Campanile 39 Euro za noc ze śniadaniem...
Zwiedzanie- RlC, zamki katarskie: Queribus, Peyrepertuse, Puilaurens, Dodatkowo: Carcassonne, Mirepoix (zachwycający rynek z podcieniami oraz pięknym kościołem),
Wyprawa- Andora
Powrót przez plaże w Gruissan (za Narbone), Barcelonę- dwa dni (i jeden nocleg) w Barcelonie (La Rambla i jej nocne życie ) |
|
| Autor |
SoliDeo Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-06-2010 21:34:39 |
|
|
Jeżeli jeszcze powiesz, ze towarzystwo świetne, to pęknę z zazdrości 
Ja nie uciekam, ja umieram.
Wilhelm z Beaujeu |
|
| Autor |
matejank Użytkownik
|
| Dodane dnia 28-06-2010 08:11:23 |
|
|
Co do towarzystwa- jechałem z kolegą (na takie wyjazdy (kluby nocne Barcelony) rodzinki się nie zabiera ) - wyjazd z założenia nastawiony był na fotografowanie- wróciłem z dorobkiem ponad 1.000 zdjęć...
Jeśli ktoś by się wybierał w te rejony- szczerze polecam, jako bazę noclegową Quillan- wszędzie w miarę blisko, dobry dojazd i przyzwoite ceny...
Edytowane przez matejank dnia 28-06-2010 08:12:35 |
|