Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
Baldwin IV

Punktacja:
Ogólne: 637
Bonusy: 0
Kary: 0

2) Dori (583 pkt.)
3) Julek (368 pkt.)
4) SoliDeo (363 pkt.)
5) Maciej (346 pkt.)
6) Seneszel (328 pkt.)

Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 991
Najnowszy Użytkownik: tukam
Reklama
Zobacz Temat
Templariusze - Zakon Rycerzy Świątyni | Varia | To i owo
Autor Langwedocja- wyprawa- co polecacie?
matejank
Użytkownik

Dodane dnia 08-02-2010 12:53:36
Witam,
noszę się z zamiarem wyjazdu do Langwedocji- żelazne punkty programu zwiedzania to Rennes-le-Château, Carcassonne, Montségur oraz Andora...
Czy macie jeszcze jakieś pomysły, co warto zobaczyć- po terenie będę poruszał się samochodem, więc duża mobilność...
12459 matejank Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Langwedocja- wyprawa- co polecacie?
Arcadia
Administrator

Dodane dnia 10-02-2010 08:16:13
Jadąc do Montsegur zobacz Foix ( po drodze ). Hrabiowie Foix udzielali pomocy katarom uciekjącym przed wojskami krucjaty przeciwko albigensom. Jedna z panien de Foix, Esclarmonde, jest kimś w rodzaju świętej katarskiej. Była w Monsegur w czasie oblężenia w 1244 i zginęła wraz z dwustu doskonałymi na Polu Spalonych po kapitulacji twierdzy. Legenda głosi, że nie zginęła, ale w chwili, gdy ogarniały ją płomienie, zamieniła się w gołębicę i wzbiła w niebo. Bajka, ale piękna. smiley
W Foix jest zamek i kościół tajemniczego st Volusien - warto zobaczyć.
Jeśli zdecydujesz się jechać z Andory na stronę katalońską, zajrzyj do miasta Berga ( jest na trasie do Barcelony, zaraz po opuszczeniu Pirenejów ). Tam też są ślady katarskie - uciekinierzy katarscy otrzymywali tam nowe paszporty i nową tożsamość, czyli glejt na życie.
Droga z Langwedocji do Andory jest pełna mocnych wrażeń - jedzie się po serpentynach między przepaściami, ale widoki w Pirenejach są fenomenalne.
W kościołach w Langwedocji warto zwrócić uwagę na symbole - krzyże konsekracyjne na filarach naw głównych są czerwone i zbliżone kształtem do krzyża katarskigo. smiley

"Les templiers sont parmi nous"
Edytowane przez Arcadia dnia 15-02-2010 13:23:12
Wyślij Prywatną Wiadomość
matejank
Użytkownik

Dodane dnia 25-06-2010 08:55:28
Byłem i zobaczyłem...
http://picasaweb.google.pl/matejank/RennesLeChateau?feat=directlink
SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 25-06-2010 17:43:23
Obrazy bardzo piękne. Może napisałbyś nieco o samej wyprawie... Ile trwała, jakie koszty itp. ?

Ja nie uciekam, ja umieram.
Wilhelm z Beaujeu
matejank
Użytkownik

Dodane dnia 27-06-2010 21:24:22
Co do wyprawy-
czas- od 6 do 13 czerwca.
Przelot - nie trafiliśmy z cenami biletów (Poznań - Girona) Ryanair- wyszło po 750 PLN w obie strony (z priorytetem wejścia), ale da się już za 220 polecieć w obie strony.
Transport- na 8 dni samochód z Herz'a, (BMW 320d) ze zniżką z Ryanair i pełnym ubezpieczeniem oraz pełnym bakiem- 350 Euro
Noclegi- 5 noclegów w B&B w Quillan (http://www.casalys.com/anglais/index.htm) 175 Euro ze śniadaniem (wzięliśmy studio- po pokoju dla każdego). Jeden nocleg 20 - km od centrum Barcelony w Campanile 39 Euro za noc ze śniadaniem...
Zwiedzanie- RlC, zamki katarskie: Queribus, Peyrepertuse, Puilaurens, Dodatkowo: Carcassonne, Mirepoix (zachwycający rynek z podcieniami oraz pięknym kościołem),
Wyprawa- Andora
Powrót przez plaże w Gruissan (za Narbone), Barcelonę- dwa dni (i jeden nocleg) w Barcelonie (La Rambla i jej nocne życie smiley)
SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 27-06-2010 21:34:39
Jeżeli jeszcze powiesz, ze towarzystwo świetne, to pęknę z zazdrości

Ja nie uciekam, ja umieram.
Wilhelm z Beaujeu
matejank
Użytkownik

Dodane dnia 28-06-2010 08:11:23
Co do towarzystwa- jechałem z kolegą (na takie wyjazdy (kluby nocne Barcelony) rodzinki się nie zabiera smiley) - wyjazd z założenia nastawiony był na fotografowanie- wróciłem z dorobkiem ponad 1.000 zdjęć...

Jeśli ktoś by się wybierał w te rejony- szczerze polecam, jako bazę noclegową Quillan- wszędzie w miarę blisko, dobry dojazd i przyzwoite ceny...
Edytowane przez matejank dnia 28-06-2010 08:12:35
Skocz do Forum:

Reklama

Copyright© Zakon Rycerzy Świątyni (1997-2006) 2006-2010

2,838,794 Unikalnych wizyt