| Autor |
Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani |
Brat Mniejszy Użytkownik
|
| Dodane dnia 03-12-2008 11:59:11 |
|
|
O OSMTH piszemy w rożnych wątkach proponuję aby kolejne nowe informacje znalazły się w tym.
Powstał profil OSMTH w Naszej Klasie w którym będzie można poznać Braci, Postulantów, Wolontariuszy, oraz Sympatyków Zakonu Templariuszy.
Templariusze OSMTH
Edytowane przez Templariusz dnia 08-12-2008 07:59:25 |
|
| Autor |
RE: Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani |
Dori Użytkownik
|
| Dodane dnia 03-12-2008 21:28:14 |
|
|
Nie wiem, czy nk jest odpowiednim miejscem do dyskusji i poznawania się. Zajechało mi komerchą, a uważam, że kwestia jest zbyt na to poważna.
No Templariuszem to ja raczej nie jestem, ale mogę zawsze grać rolę konia  |
|
| Autor |
Brat Mniejszy Użytkownik
|
| Dodane dnia 03-12-2008 23:30:05 |
|
|
|
Bahomet napisał/a:
Ostatni raz proszę o nie pisanie postów po poście.
13. Pisanie kolejnego postu bezpośrednio po poprzednim tego samego autora jest niedopuszczalne, używamy opcję Edytuj. -fragment regulaminu forum.
W tym przypadku to było w pełni uzasadnione.
1 post był nagłówkowy a drugi to wpis...
Dori napisał/a:
Nie wiem, czy nk jest odpowiednim miejscem do dyskusji i poznawania się. Zajechało mi komerchą, a uważam, że kwestia jest zbyt na to poważna.
Witam, to mój pomysł, nie wiem czy jest dobry...
To w zamyśle platforma do zbliżenia osób którym temat "żywych" templariuszy jest bliski a zarazem mieszkaja daleko od siebie i do tego nie wstydza wystepować się pod własnym nazwiskiem.
Na forum są tylko wypowiedzi anonimowe.
Nasz zakon ma również określone zadania dobroczynne a żeby je realizować świat musi wiedzieć że Templariusze istnieją :-)
Oczywiście że problematyka członkowstwa w Zakonie jest i będzie prowadzona w zypełnie odmiennej tradycyjnnej formie. Sama procedura inwestygacyjna oraz uroczystość inwestytury są oparte na bardzo wymagających i tradycyjnych dokumentach. A właściwy dobór kandydatów to najpoważniejsza sprawa naszego Przeoratu.
Edytowane przez Brat Mniejszy dnia 03-12-2008 23:46:19 |
|
| Autor |
Dori Użytkownik
|
| Dodane dnia 04-12-2008 17:22:26 |
|
|
Ok zrozumiałam intencje i spoko, ale należy dbać o to, żeby nie zdeprecjonować tego co dla Nas najcenniejsze!!!
|
| Autor |
Datu Użytkownik
|
| Dodane dnia 08-12-2008 02:12:18 |
|
|
Moi drodzy!
Założenie przez Brata Mniejszego tego oto wątku na Forum, podobnie jak i profilu OSMTH na stronach nasza-klasa.pl cieszy się pełną akceptacją Kapituły.
Szermierka słowna Macieja i Brata Mniejszego jest również bardzo ważna. Dziękuję Wam za poświęcony czas.
Ecce quam bonum et quam jucundum,
habitare fratres in unum!
www.nonnobis.eu |
|
| Autor |
RE: Wyrazy wsparcia dla polskich templariuszy |
Maciej Użytkownik
Ostrzeżeń:1
|
| Dodane dnia 12-12-2008 05:25:12 |
|
|
Drodzy Bracia i Siostry,
w ostatnich dniach otrzymaliśmy kilka serdecznych błogosławieństw z wyrazami wsparcia dla szeroko zakrojonej działalności polskich templariuszy. I tak m.in.: napisali:
Biskup Drohiczyński Antoni Pacyfik Dydycz:
Dziękuję bardzo za nadesłane powiadomienie o wznowieniu działalności Rycerskiego Zakonu Templariuszy na ziemiach polskich. Cieszę się, że coś takiego było możliwe, i że nie zabrakło odwagi, determinacji i dobrej woli, aby przywrócić to, co pozytywnego w dzieje chrześcijaństwa wniosły rycerskie zakony średniowiecza.
Arcybiskup Metrop. Białostocki Edward Ozorowski:
Niech dobry Bóg udziela wszelkich łask w realizacji dzieł na terenie Polski i poza jej granicami, które są kontynuacją wielowiekowej tradycji duchowej Zakonu Templariuszy.
Wszystkie błogosławieństwa dla polskich templariuszy są dostępne w całości na stronie www.nonnobis.eu. Takie słowa udowadniają, że nikt z nas nie pyta siebie stając przed lustrem z rana: Qvo Vadis? Lecz upewniają, iż zmierzamy w dobrym kierunku. Z pewnością przyczynią się niebawem do jeszcze bardziej wytężonej pracy nad sławieniem dobrego imienia i honoru templum, a przede wszystkim wzmocnią działania w kierunku realizowanych już projektów. To beczka siły w nasze serca. Oby Bóg miał w opiece rycerzy templariuszy i ich rodziny, a klingi naszych mieczy niech zawsze będą gotowe, by stanąć na udeptanej ziemi w obronie miłości, prawości, braterstwa i ojczyzny.
Zdrowych świąt i nowego, jeszcze lepszego roku!!!
+ Maciej Maciejewski, KTJ, Legatus in Regio Dombroviae
Maciej
Edytowane przez Maciej dnia 12-12-2008 05:28:56 |
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 17-12-2008 05:39:29 |
|
|
Już chcieliście odpisać z gratulacjami na ciekawy post powyżej, a tu bach, przyszły nowe błogosławieństwa. I co? Nie zdążyliście. Do polskich templariuszy napisali m.in.:
Prymas Polski Józef kardynał Glemp:
Kieruję do Was słowa radości w Panu, albowiem podjęcie ideałów pielęgnowanych przez Kościół dawniej, dziś jest jeszcze bardziej potrzebne. Niech Opatrzność Boża czuwa nad młodym Domem Zakonu Rycerskiego i dodaje sił. Matce Bożej Was zawierzam i z serca błogosławię.
Arcybiskup Metr. Gnieźnieński Henryk Muszyński:
Wyrażam głębokie przekonanie a jednocześnie życzenie, że członkowie Zakonu Templariuszy po prawie 780 latach nieobecności w Polsce z radością będą zdobywali rycerskie sprawności na drodze do świętości oraz wyzwalali w spotykanych ludziach, to co w nich najpiękniejsze i najwartościowsze, pozostając wiernymi swojemu zawołaniu Non nobis Domine, non nobis sed domini Tuo da gloriam.
Arcybiskup Szczepan Wesoły Duszpasterz Polonii Zagranicznej:
W czasach duchowo trudnych jakie obecnie świat, a zwłaszcza Europa przeżywa, Zakon będzie służył Bogu przez umocnienie wiary swoich Członków. Papież Paweł VI powiedział, że dziś świat bardziej niż nauczycieli potrzebuje świadków. Wierzę, że Członkowie Zakonu będą świadomymi świadkami Ewangelii w dzisiejszym świecie.
Arcybiskup Metr. Szczeciński Marian Przykucki:
Cieszę się z tego nawiązania do zycia Kościoła w czasie piastowskim, a tym samym odkrycia naszej kultury dawnych czasów. Polecam Zakon Templariuszy, powstały po wiekach w Polsce, opiece Bożej i na błogosławiony rozwój tego Zakonu przesyłam serdeczne błogosławieństwo.
Pierwszy Biskup Legnicki Senior Tadeusz Rybak:
Z serca Wam błogosławię i polecam opiece Matki Kościoła i orędownictwu św. Jadwigi Małżonki Księcia Henryka Brodatego i Matki Henryka Pobożnego bohaterskiego obrońcy Chrześcijańskiej Europy w bitwie pod Legnicą 09.IV.1241.
Biskup Zielonogórsko-Gorzowski Adam Dyczkowski:
Dołączam z serca płynące błogosławieństwo dla nowopowstałego Przeoratu.
Maciej
Edytowane przez Maciej dnia 17-12-2008 07:07:53 |
|
| Autor |
Brat Mniejszy Użytkownik
|
| Dodane dnia 19-12-2008 17:47:14 |
|
|

|
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 19-12-2008 18:42:30 |
|
|
Tak, gdybyś sprecyzował swoją wypowiedź Dawidzie, to może zaskoczyłbym o co Ci chodzi...
Maciej |
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 19-12-2008 21:33:03 |
|
|
Sory, nie zaskoczyłem co to jest NK. Chyba jestem za stary na takie skróty. Zgadzam się teraz z Tobą w 100%. Tylko wiesz, tak samo może być na jakimkolwiek forum dyskusyjnym. Ja np. nie mam nic do ukrycia. Jestem Maciej Maciejewski lat 34 zam. w Sosnowcu matka Urszula siostra Monika nr tel. 602 211 263. Ale tak na prawdę, to dzisiaj nie wiadomo z kim się rozmawia na każdym forum. Zobacz tutaj. Ile osób podało swoje dane tak jak ja? To jest bez sensu. Tak na prawdę, to nawet nie wiemy, kim jest założyciel tego forum : ) To samo jest w naszej klasie. Ale puenta. Jeśli ktoś na prawdę się czymś interesuje, to dojdzie do dna...
Maciej |
|
| Autor |
Dori Użytkownik
|
| Dodane dnia 19-12-2008 22:02:24 |
|
|
Macieju, chyba jednak chodziło Ci o szczyt:-) Dna chyba nikt z Nas nie chce osiągnąć Nie denerwuj się! Od niedawna można być Templariuszem i myślę, że każdemu z Nas jest trochę ciężko wyjść z cienia. Serdecznie Pozdrawiam!!!
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 19-12-2008 23:18:00 |
|
|
Według mnie najpierw w zagadnieniu trzeba odbić się od dna. I w zależności, jak kto się mocno odbije od dna, to w takim stopniu sięgnie powietrza.
Maciej |
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 20-12-2008 10:20:28 |
|
|
Proces rekrutacji w OSMTH:
Zakon nasz jest chrześcijańskim Zakonem ekumenicznym, otwartym dla wszystkich chrześcijan, płci obojga. Nie wymagamy legitymizacji pochodzenia szlacheckiego, a pasowanie nasze nie jest równe nadaniu szlachectwa.
Warunki, które powinna spełniać osoba ubiegające się o zostanie postulantem Zakonu:
- ukończony 18 rok życia,
- wyznanie chrześcijańskie (katolickie, prawosławne, protestanckie)
- praktykowanie ekumenicznego chrześcijaństwa
- wola pomocy potrzebującym
Wszystkich chętnych prosimy o przesłanie podstawowych informacji o sobie (życiorys) oraz napisanie kilku słów, dlaczego chcieliby zostać templariuszami i wysłanie na adres mailowy: osmth.silesia@gmail.com lub pocztą.
Maciej |
|
| Autor |
Brat Mniejszy Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-12-2008 12:26:42 |
|
|
david8090632 napisał/a:
Maciej napisał/a:
Już chcieliście odpisać z gratulacjami na ciekawy post powyżej, a tu bach, przyszły nowe błogosławieństwa. I co? Nie zdążyliście. Do polskich templariuszy napisali m.in.:
Prymas Polski Józef kardynał Glemp:
Kieruję do Was słowa radości w Panu, albowiem podjęcie ideałów pielęgnowanych przez Kościół dawniej, dziś jest jeszcze bardziej potrzebne. Niech Opatrzność Boża czuwa nad młodym Domem Zakonu Rycerskiego i dodaje sił. Matce Bożej Was zawierzam i z serca błogosławię.
Arcybiskup Metr. Gnieźnieński Henryk Muszyński:
Wyrażam głębokie przekonanie a jednocześnie życzenie, że członkowie Zakonu Templariuszy po prawie 780 latach nieobecności w Polsce z radością będą zdobywali rycerskie sprawności na drodze do świętości oraz wyzwalali w spotykanych ludziach, to co w nich najpiękniejsze i najwartościowsze, pozostając wiernymi swojemu zawołaniu Non nobis Domine, non nobis sed domini Tuo da gloriam.
Arcybiskup Szczepan Wesoły Duszpasterz Polonii Zagranicznej:
W czasach duchowo trudnych jakie obecnie świat, a zwłaszcza Europa przeżywa, Zakon będzie służył Bogu przez umocnienie wiary swoich Członków. Papież Paweł VI powiedział, że dziś świat bardziej niż nauczycieli potrzebuje świadków. Wierzę, że Członkowie Zakonu będą świadomymi świadkami Ewangelii w dzisiejszym świecie.
Arcybiskup Metr. Szczeciński Marian Przykucki:
Cieszę się z tego nawiązania do zycia Kościoła w czasie piastowskim, a tym samym odkrycia naszej kultury dawnych czasów. Polecam Zakon Templariuszy, powstały po wiekach w Polsce, opiece Bożej i na błogosławiony rozwój tego Zakonu przesyłam serdeczne błogosławieństwo.
Pierwszy Biskup Legnicki Senior Tadeusz Rybak:
Z serca Wam błogosławię i polecam opiece Matki Kościoła i orędownictwu św. Jadwigi Małżonki Księcia Henryka Brodatego i Matki Henryka Pobożnego bohaterskiego obrońcy Chrześcijańskiej Europy w bitwie pod Legnicą 09.IV.1241.
Biskup Zielonogórsko-Gorzowski Adam Dyczkowski:
Dołączam z serca płynące błogosławieństwo dla nowopowstałego Przeoratu.
Więc chodziło mi o to, że naszą klasą nie należy się wgl sugerować i brać pod uwagę w tym przypadku, ponieważ nie są tam na pewno prawdziwe osoby
Przykładem tego miało być to, że na NK jest kilku dziesiętu obecnych prezydentów, z których każdy jest inną a jednocześnie tą samą osobą 
Drogi Dawidzie, Biskupi napisali listy pocztą tradycyjną a nie za pośrednictwem NK, skany do zobaczenia na stronie Zakonu w zakładce Błogosławieństwa.
Edytowane przez Brat Mniejszy dnia 21-12-2008 12:28:56 |
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 23-12-2008 22:11:08 |
|
|
22 grudnia 2008 r. polscy templariusze z OSMTH zorganizowali paczki bożonarodzeniowe dla dzieci-podopiecznych Świetlicy Środowiskowej (Ochronki) Św. Wojciecha w Katowicach. W spotkaniu uczestniczyli bracia Krzysztof Kurzeja, KGOTJ, Michał Brzózka, KOTJ, Gabriel Kamiński, KOTJ, Maciej Maciejewski, KTJ, Wojciech Winciorek, KTJ i Tomasz Radziewicz, KTJ. Największymi gwiazdami były oczywiście dzieciaki (40) oraz ich panie-opiekunki. A! Był przecież jeszcze św. Mikołaj! Super gwiazdor!
Maciej |
|
| Autor |
Sparhawk Użytkownik
|
| Dodane dnia 26-12-2008 15:09:42 |
|
|
To co robicie jest rzadko widzianym w tych czasach wyrazem człowieczeństwa, a także rycerstwa, które tak dawno zginęło.
Każdy może tutaj utożsamiać się z rycerzami , ale tylko
nieliczni są w stanie zmienić ten świat, stać się prawdziwymi potomkami templariuszy. Wy nimi jesteście |
|
| Autor |
Brat Mniejszy Użytkownik
|
| Dodane dnia 26-12-2008 23:08:03 |
|
|
Dziękujemy za miłe słowa :-)
|
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 28-12-2008 10:48:36 |
|
|
Takie słowa dodają ludziom jeszcze więcej energii do działania. Dziękujemy.
Maciej |
|
| Autor |
Baldwin IV Użytkownik
|
| Dodane dnia 03-01-2009 00:12:40 |
|
|
tylko wam powiem ze mnie tylko denerwuje ze trzeba miedz 18 lat a ja mam 17 lat a np. chciałbym zostać członkiem tej grupy a tu lipa a rok nie mam zamiaru czekać;pp  
Bądź bez strachu w obliczu swych wrogów. aby Bóg cię miłował.Bądź odważny i dobry .Mów prawdę, zawsze, nawet gdyby prowadziło to do twej śmierci. Broń bezbronnych i nie czyń krzywdy nikomu. |
|
| Autor |
Maciej Użytkownik
|
| Dodane dnia 03-01-2009 11:26:57 |
|
|
Kiedy dokładnie kończysz 18 lat?
Maciej |
|