Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
Baldwin IV

Punktacja:
Ogólne: 637
Bonusy: 0
Kary: 0

2) Dori (583 pkt.)
3) Julek (368 pkt.)
4) SoliDeo (363 pkt.)
5) Maciej (346 pkt.)
6) Seneszel (328 pkt.)

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 993
Najnowszy Użytkownik: kris templar
Reklama
Zobacz Temat
Templariusze - Zakon Rycerzy Świątyni | Historia Zakonu Templariuszy | Templariusze na ziemiach polskich
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Zaginieni templariusze i ich skarb.
matitad
Użytkownik

Ostrzeżeń:1
Dodane dnia 20-09-2008 20:30:50
Jak pewnie wiekszosc z nas wie że w 1307 roku król Francji Filip Piękny, licząc na przejęcie legendarnych skarbów, rozkazał aresztować wszystkich templariuszy na terenie Francji. A W 1312 roku papież Klemens V rozwiązał zakon. 18 marca 1314 roku spłonął na stosie ostatni mistrz - Jakub de Molay lecz Na chwilę przed śmiercią w płomieniach odwołał swoje zeznania i jak głosi legenda rzucił przekleństwo na papieża Klemensa V i króla francuskiego, Filipa IV Pięknego:

... Klemensie, sędzio niesprawiedliwy, powołuję ciebie przed Sąd Boży w 40 dni od dnia dzisiejszego...

... a ciebie królu Filipie, równie niesprawiedliwy, w ciągu roku jednego...

Klątwa się spełniła. Papież zmarł miesiąc później z powodu dyzenterii[potrzebne źródło], natomiast niespełna rok po spaleniu de Molay'a, Filip IV zmarł w niewyjaśnionych okolicznościach (najprawdopodobniej został otruty, jest też wersja, że zmarł na skutek wypadku przy polowaniu). Klątwa mistrza templariuszy miała dotyczyć również potomków Filipa IV, aż do 13 pokolenia. Ale według mnie nie wszyscy templariusze zgineli moze sie myle ale gdzies kiedysprzeczytałem ze gdy zaczeły sie aresztowania templariuszy, ci rozjechali sie w cztery stony swiata i w kótce po tym słuch o nich i ich skarbie zaginoł.Ale jedna z moich chipotez jest taka ze mogli wkupic sie do zakonu Krzyżaków po mimo ich wczesniejszych sporów.
p.s.Czekam na wasze opinie.
15527243 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Zaginieni templariusze i ich skarb.
Bahomet
Administrator

Dodane dnia 20-09-2008 21:04:56
Na początku witaj Matitad.Na naszym forum bardzo dużo zostało powiedziane,napisane na temat który poruszyłeś.Może warto zajrzeć do forum.

Pozdrawiam Bahomet

Audaces fortuna iuvat timidosque repellit
Wyślij Prywatną Wiadomość
matitad
Użytkownik

Dodane dnia 20-09-2008 21:54:39
A jesli niejest to dlaciebie problemem mozeopowiesz mi cos o tym
Bahomet
Administrator

Dodane dnia 22-09-2008 09:21:42
http://www.kosciol.pl/article.php/20050203120658326
http://www.templariusze.org/legendytempl.php?tytul=Legendy%20o%20templariuszach
http://sudety.blox.pl/2007/10/skarb-templariuszy.html

To na zachętę do pogłębiania wiedzy.

Audaces fortuna iuvat timidosque repellit
Edytowane przez Bahomet dnia 22-09-2008 09:26:22
matitad
Użytkownik

Dodane dnia 22-09-2008 14:34:28
no ale oczywiscie zapraszm do dalszej dyskucji jesli oczywiscie ktos ma ochote
i czas.
SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 13-02-2010 10:52:37
Bardzo pasjonujący to temat - jak widać na naszym Forum. Kilka wątków o zbliżonej tematyce. Ja raczej jestem daleka od "Graala, czy Arki Przymierza" jako znaleziska, które było udziałem rycerzy Templum. Niemniej, nie wykluczam, że jest to możliwe...
Tutaj ciekawy artykuł, ocenę pozostawiam czytajacym:

http://cbza-jordanow.blog.onet.pl/2,ID176612982,index.html

Ku zachęcie

W jednym z burgundzkich miast Villerevue-sur-Yonne, znajduje się wyjątkowo interesujący kościół zbudowany jeszcze w XII wieku. Na jego bogato zdobionym frontonie można zobaczyć niezwykle ciekawą scenę. Wśród ludzi otaczających Jezusa Chrystusa znajduje się mężczyzna i kobieta, których uszy są niezwykle długie. Mężczyzna jest odziany w szatę z piór, bardzo podobną do takich jakie nosili północnoamerykańscy Indianie, ale na jego głowie - nie wiedzieć dlaczego - widzimy hełm Wikinga... Dzisiaj wiemy, że Inkowie zamieszkujący w Ameryce Południowej mieli zwyczaj rozciągania małżowin usznych poprzez zawieszanie na nich ciężkich ozdób ze złota. Jasne, tylko skąd o tym wiedzieli Templariusze żyjący na trzy stulecia przed słynną wyprawą Christofora Colona czyli Krzysztofa Kolumba (1451-1506), którego uważamy za odkrywcę Nowego Świata?

Wracając do adresów podanych powyżej - bardzo interesujące materiały.I jaka bibliografia! /adres pierwszy podany przez Bahometa/
S.Runciman "Dzieje wypraw krzyżowych" - dzieło podstawowe
R.Pernoud "Templariusze"
W. i M. Hrochowie "W obronie grobu Chrystusa"
H.J.A. Sire "Kawalerowie maltańscy"
A.Maalouf "Wyprawy krzyżowe w oczach Arabów"
V.Croce "Tajemnice templariuszy i upadek Królestwa Jerozolimskiego".
M.Melville "Dzieje templariuszy" - nie polecam ale dla porządku podaję
A.I. Jurkowski "Historia zakonu templariuszy" - napisana w roku 1841!

........................................................................................................................................................................................................
Villerevue-sur-Yonne - myślę, że przytrafiła się literówka w poleconym przeze mnie artykule. Moim zdaniem chodzi o Villeneuve-sur-Yonne

Ja nie uciekam, ja umieram.
Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 13-02-2010 17:38:48
matitad
Użytkownik

Dodane dnia 06-03-2010 23:39:43
dzieki za pomoc smiley

niemam polskiej klawiatury
bibliotekarz
Użytkownik

Dodane dnia 16-03-2010 18:45:44
SoliDeo napisał/a: Ku zachęcie [quote]W jednym z burgundzkich miast Villerevue-sur-Yonne, znajduje się wyjątkowo interesujący kościół zbudowany jeszcze w XII wieku. Na jego bogato zdobionym frontonie można zobaczyć niezwykle ciekawą scenę. Wśród ludzi otaczających Jezusa Chrystusa znajduje się mężczyzna i kobieta, których uszy są niezwykle długie.

Hmmm... Ja również wiele słyszałem o tej niezwykłej rzeźbie... Uszy istotnie prezentują się okazale i od dawna budzą liczne kontrowersje w naukowym świecie!
matitad
Użytkownik

Dodane dnia 13-04-2010 17:28:20
a czy mogl by ktos podac link do tego obrazu bo jakos niemog znalesc

SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 14-04-2010 17:29:09
Witaj!
Mnie również zainteresował ten portal. Przejrzałam większość dostępnych materiałów dotyczących Villeneuve-sur-Yonne i nie znalazłam punktów zaczepienia do szukania w/w w tej miejscowości.

Natomiast, w opasłym tomisku "Sztuka romańska - architektura- rzeźba -malarstwo" pod redakcją Rolfa Tomanna i ze zdjęciami Achima Bednorza -
w rozdziale dotyczącym rzeźby, odnalazłam podobny do opisu obiekt.
Tyle, że miejsce nazywa się Vezelay (Yonne) Zdjęcie z cytowanego powyżej opracowania ma świetną jakość: widać pióra , a nawet hełm na głowie mężczyzny. Czego niestety nie można zobaczyć na obrazku poniżej.

Tutaj zdjęcie z jednej ze stronek poświęconych bazylice Sainte-Marie-Madeleine
[img][/img]

Link do stronki, z której zdjęłam zdjęcie
http://www.romanes.com/Vezelay/

ps.
Wydawnictwo opracowania to Könemann - książka w całości po Polsku.
Tak między nami: w trakcie poszukiwań natknęłam się na powiązania bazyliki z osobą św. Bernarda z Clairvaux

Saint Bernard prêchant la 2e croisade, à Vézelay, en 1146

Chyba nieco straciłam animusz w poszukiwaniu wątków z wikingami i tubylcami w tle. Pozdrawiam

Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 15-04-2010 22:41:54
matitad
Użytkownik

Dodane dnia 05-05-2010 21:11:53
czyli powoli dochodzimy do wniosku ze powinnismy doszukiwac sie wskazowek w malowidlach zezbach itp. tylko wedlug mnie powstaje kolejny problem poniewaz niedokonca wiadomo od czego zaczac i w jaki sposob odczytac/rozszyfrowac dane wskazowki. a co wy o tym myslicie

SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 09-05-2010 19:50:36
Każde źródło, które choćby w najmniejszym stopniu przybliży nas do poznania prawdy o dziejach Zakonu, jest istotnym przyczynkiem do wyjaśnienia fascynujacej tajemnicy.
Jak już pisałam, zainteresował mnie ten wątek i nie wykluczam nawet najbardziej nieoczekiwanych zwrotów akcji. Jednak moim zdaniem templariusze w większości pozostali w Europie lub też do niej powrócili.

Pozdrawiam

Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 09-05-2010 19:51:26
matitad
Użytkownik

Dodane dnia 27-05-2010 21:24:54
Ale moze warto by bylo skupic sie nad jedna zecza a potem przechodzic na druga poniewaz zajelibysmy sie milionem zeczy na raz i po 3/4 dniach niewiadomo by bylo w ktorym miejscu jestesmy.

Monika
Użytkownik

Dodane dnia 28-05-2010 15:14:16
stworzenie takiego ciagu przyczynowo-skutkowego złożonego z faktów pochodzacych z kolejno rozpatrywanych źródeł nie byłoby takim złym pomysłem, z pewnościa ułatwiłoby ogarnięcie sporej ilości informacji...
11031857 Wyślij Prywatną Wiadomość
SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 30-05-2010 18:03:42
Każdy wybiera metodę, którą uważa za najwłaściwszą.

Tutaj link do adresu z naszego Forum, gdzie nieco dyskutowano na temat templariuszy w Szwajcarii.

http://www.templariusze.info/forum/viewthread.php?forum_id=17&thread_id=314

Jeszcze dorzucę:

Pojętni uczniowie Templariuszy?
Rola helweckiego sektora bankowego w rozwoju Szwajcarii jest trudna do przecenienia. To bankierzy uczynili swoje państwo jednym z najbardziej rozwiniętych na świecie. Stymulowali rozwój przemysłu (np. chemicznego, spożywczego), jubilerstwa i zegarmistrzostwa. Budowali nowe szlaki komunikacyjne, drogi i linie kolejowe. Warto przypomnieć, że tunel pod Przełęczą Św. Gotharda finansował Schweizerische Kreditanstalt, protoplasta dzisiejszego Credit Suisse.

Jedna z legend o genezie szwajcarskiej bankowości głosi, że ubodzy mieszkańcy tych ziem okazali się pojętnymi uczniami osiadłych w tej części Alp Templariuszy - średniowiecznych mistrzów sztuki wojennej a zarazem ekonomii i finansów. Bez względu ile jest w tym prawdy, pozostaje faktem, że tamtejsi wieśniacy przeszli w XIV wieku niesłychaną przemianę, i to wtedy, gdy zakonni rycerze popadli w niełaskę króla Francji i papieża.
http://makro.pb.pl/2053495,107098,wszystko-co-chielibyscie-wiedziec-o-franku?ref=col3

Pozdrawiam Tropicieli

Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 30-05-2010 18:14:51
Monika
Użytkownik

Dodane dnia 31-05-2010 20:49:11
nawet gdyby Szwajcaria zyskała niepodległość (i bogactwo) dzięki rycerzom zakonnym, to i tak zastaniawia mnie fakt, że (o ile dobrze kojarzę) neutralność tego państwa nie została nigdy pogwałcona...
SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 04-06-2010 14:30:17
Wiele przemawia za tym, że właśnie Szwajcaria dała schronienie "rycerzom w białych płaszczach". Co do neutralności to nie znam aż tak dobrze historii tego państwa. Jest jednak i bardzo brzydka karta w dziejach w/w - zwiazana z bogaceniem się - sprzedawaniem Żydów w ręce niemieckich - hitlerowskich zbrodniarzy. smiley

Wracając do głównego wątku, myślę, że podpowiedzi, dokąd udali się templariusze, należy szukać nie tylko w legendach, ale i w przekazach dotyczących bitew, w których prawdopodobnie brali udział świątynnicy już po rozwiązaniu Zakonu.

Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 04-06-2010 14:32:00
Dori
Użytkownik

Dodane dnia 05-06-2010 17:51:47
Szkoda, że spośród nas nikt nie ma znajomego Szwajcara, może odniósłby się do tych informacji???

No Templariuszem to ja raczej nie jestem, ale mogę zawsze grać rolę konia smiley
3043304 Wyślij Prywatną Wiadomość
Monika
Użytkownik

Dodane dnia 07-06-2010 13:07:44
SoliDeo w każdej perle jest ziarnko piasku, więc i w opowieściach o tajemniczych białych rycerzach na polach bitewnych może być trochę prawdysmiley
SoliDeo
Użytkownik

Dodane dnia 21-07-2010 12:44:12
Schlacht am Morgarten w wolnym tłumaczeniu Bitwa pod Morgarten. Według legendy rycerze w białych płaszczach pomogli Szwajcarom w tej bitwie. Jednak na tej ikonie czerwone krzyże na białym tle walczą chyba po stronie Habsburgów? Ciekawe... A może ja źle to odczytuję?

Wilhelm z Beaujeu
Edytowane przez SoliDeo dnia 21-07-2010 18:54:56
Strona 1 z 2 1 2 >
Skocz do Forum:

Reklama

Copyright© Zakon Rycerzy Świątyni (1997-2006) 2006-2010

2,844,590 Unikalnych wizyt